DESPRE NOI

Centrul Româno-German de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Agriculturii din localitatea Voiteg.
Istoria Școlii Agricole din Voiteg începe în anul 1926, când un deputat al șvabilor din Parlamentul României de la acea vreme, împreună cu secretarul general al Asociației Agricole a Șvabilor, a propus țăranilor să realizeze un centru de pregătire practică pentru tineretul care urma să activeze în agricultură. În luna iunie a anului următor, s-a constituit școala agricolă, ca societate pe acțiuni, pentru a putea strânge fondurile necesare realizării proiectului în valoare de 12 milioane de lei. Valoarea unei acțiuni a fost stabilită la o mie de lei, ceea ce reprezenta echivalentul a 100 de kilograme de grâu. Două treimi din suma totală au fost astfel realizate prin „subscripțiuni” din partea agricultorilor, iar o treime, prin împrumut bancar ipotecar. Începuturile școlii au coincis însă cu perioada de recesiune economică, ce a durat până aproape de începutul anului 1934. Din criza financiară a fost salvată prin sprijinul financiar și moral al profesorului Adolf Munzinger de la Universitatea Hohenheim, coleg și ulterior prieten cu marele agronom roman Gheorghe Ionescu Sisești, care era ministrul agriculturii din România. Printr-un ordin dat la sfârșitul anului 1934, Școala Agricolă din Voiteg a fost acreditată de câtre Guvernul României.

Școala Agricolă din Voiteg a început activitatea în 1927 în urma unei colaborări dintre fermierii șvabi, Ministerul Agriculturii și de Externe din acea prerioadă și Universitatea Hohenheim din Stuttgart. Sub această denumire a funcționat până în 1945. După această dată, până în 1949, Şcoala Agricolă din Voiteg, a fost introdusă prin Decret Regal, în patrimoniul Institutului Agronomic din Timişoara, drept centru de pregătire pentru studenţii agronomi.
După 1949 Școala Agricolă din Voiteg a funcţionat ca întreprindere agricolă de stat până în anul 2000. La preluarea școlii de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, în anul 2000, infrastructura era puternic afectată și a necesitat investiții importante. Şi de această dată Guvernul din Baden-Württemberg, prin Ministerul Agriculturii a contribuit financiar, în mod hotărâtor, alături de Ministerul Educaţiei din România la refacerea acestui important loc de pregătire a viitorilor agricultori ai ţării.
În 2007, la inițiativa Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Banat şi a Centrului de Pregătire DEULA din Baden-Württemberg, Kirchheim u. Teck, din Germania, s-a înfiinţat asociaţia Centrul Româno-German de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Agriculturii, care continuă tradiția Şcolii Agricole din Voiteg.

Cursurile organizate de Centrul de pregătire și perfecționare sunt autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației din România.
De asemenea, Centrul de pregătire și perfecționare dispune de toată baza materială pentru găzduirea de cursuri, training-uri, întâlniri temetice.
Centrul de pregătire și perfecționare este unul modern, restaurat în întregime, care pune la dispoziția agricultorilor cursanți o logistică adusă la zi.